Goed ruziemaken is een kunst!

Over Mirakel >> Tips & trucs >> Goed ruziemaken is een kunst!

Goed ruziemaken is een waardevolle kunst!

Tijdens ons inloopspreekuur op de Bovenkerkerweg kregen wij de vraag ' Waarom maken onze kinderen zo vaak ruzie met elkaar?’

Ruzie tussen broers en zussen is heel normaal. We hebben er allemaal mee te maken. Ook toen we zelf kinderen waren maakten we het leven van ons broer of zus wel eens zuur. Goed ruziemaken is heel erg leerzaam!

Ruziemaken is een werkwijze om tot nieuwe inzichten te komen over jezelf. Het vertelt je iets over jezelf; wie ben ik, wat kan ik, wat is voor mij belangrijk, hoe zit de ander in elkaar? Daarbij leer je omgaan met boosheid en frustratie, met teleurstelling. Je leert voor jezelf opkomen!

Het is een manier om anders of opnieuw in contact met de ander te komen. Weliswaar onhandig, met scheldwoorden, schreeuwen of iets kapot maken. En het heeft effect, want de ander komt meteen in actie door erop te reageren.

Ruzie is de brug tussen twee mensen die elkaar willen begrijpen, waarbij je leert compromissen te sluiten met de ander. En hoe fijn als dat in een veilige omgeving kan met je eigen broer of zus?

Hoe ga je nu om met ruziemakende kinderen en hoe verminder je het aantal ruzies?
Hieronder de volgende tips:

• Hoe vaak is er ruzie, wat is de aanleiding, op welk tijdstip van de dag. Dit geeft je al een goed inzicht wat nodig is om ruzie te voorkomen of te zien wat je kinderen nodig hebben.

• Observeer en laat zien dat je de ruzie serieus neemt. Benoem wat je ziet en hoort, vraag naar gevoelens en verwoord hun gevoelens. Kies geen kant.

• Grijp niet meteen in. Zolang de ruzie evenwichtig verloopt en ze elkaar geen lichamelijk leed aan doen is het verstandig om ze zelf tot oplossingen te laten komen.

• Maak duidelijke afspraken over ruziemaken. Bijvoorbeeld ruziemaken mag alleen op een daarvoor gecreeerde plek. Dat kan een slaapkamer zijn, de gang, de zolder etc.

• Probeer regelmatig tijd apart met je kind door te brengen. Dit is erg waardevol voor je kind en het voorkomt rivaliteit.

• Geef je kinderen de ruimte om hun eigen dingen te doen.

Meer weten over opvoedkundige onderwerpen?
www.kindertherapieamstelland.nl
www.kindercoachingamstelveen.nl

Afra Jans 06-24272502
Jolanda de Rooij 06-22566858